Comunicat de la Iniciativa Cultural de la Franja

La Fira del Llibre Aragonès de Montsó manca de criteri en la selecció d’expositors (comunicat del dia 3 de desembre de 2005)

Iniciativa Cultural de la Franja [1], entitat que agrupa associacions culturals i centres d’estudis de les comarques catalanoparlants d’Aragó, manifesta la seua sorpresa i indignació davant la manca de criteri de la Fira del Llibre Aragonès de Montsó a l’hora d’exposar obres publicades. Un llibre no és un plec de papers enquadernats, un llibre és la manifestació de la paraula escrita, és literatura i és pensament. Un llibre és, i ha de ser, art, i ha de respondre a paràmetres científics. Des de la Iniciativa Cultural de la Franja entenem que, si la Fira de Montsó vol ser la manifestació de referència de les publicacions aragoneses, haurà d’establir criteris de selecció dels expositors, més enllà dels purament econòmics. No s’hi val que qualsevol entitat exposi només perquè haja pagat.

La sorpresa de la Iniciativa Cultural de la Franja ha estat que la Fira del Llibre de Montsó recull com un dels expositors la Federació d’Associacions Culturals de l’Aragó Oriental/FACAO i la presentació de dos llibres de “Amigos de La Litera”, unes entitats que editen llibres en una grafia que no respecta les normes gramaticals ni ortogràfiques de cap llengua, i que fa bandera d’una llengua inventada. Es tracta, a més, d’un col·lectiu que fomenta l’odi i l’animadversió entre comunitats veïnes a través d’un anticatalanisme visceral que arriba a qüestionar les polítiques del Govern d’Aragó encaminades a generar un marc legal on tots els ciutadans de l’Aragó puguem veure reconeguts els nostres drets. La Iniciativa Cultural de la Franja vol, amb aquesta nota, emplaçar a la Fira del Llibre de Montsó a l’establiment de criteris per a la selecció d’expositors que responguen als models de llengua establerts per la comunitat científica que, en el nostre àmbit territorial, està representada per la Universitat de Saragossa.

El més greu de la FACAO, no són, ni molt menys, les constants i públiques crítiques i acussacions per desprestigiar als demès col·lectius que no pensen com ells sense cap tipus de prova, sols la critica pura, a fi de tenir un hipotètic suport anticatalà amb els habitants d’Osca i Saragossa. El més greu són els seus vincles evidents amb l’extrema dreta: amb grups d’ultradreta, com Democracia Nacional, tal com ho demostra les seves manifestacions a Saragossa del 16 de setembre de 2003 i de 25 d’octubre de 2004,o l’article “Éxit del Contra-Correllengua” d’Ángel Hernández de “Amigos de Fraga” a la revista “Som” del Grup d’Acció Valencianista que podria ésser perfectament etiquetat com a apol·logia del terrorisme (octubre de 2003).

Creiem que la llibertat d’expressió és fonamental, i més encara quan és parla amb termes culturals i científics, però no la comprenen quant la cultura s’utilitza per a unes finalitats polítiques dins d’un determinat partit polític aragonès, o s’uneix amb qui sigui pèr a aconsseguir un determinats propòsits. Malgrat la importància i el prestigi de la Fira del Llibre Aragonès de Montsó, la promoció i divulgació d’entitats d’aquesta índole poden contribuir a llur desprestigi vers la resta de la excel.lent producció cultural aragonesa que alli es presenta i esperem que aquest suggeriments es tinguin en compte per a properes edicions.

Iniciativa Cultural de la Franja
La Franja, 3 de desembre de 2005

——————————————————————————–
[1] Iniciativa Cultural de la Franja està formada per
Associació Cultural del Matarranya/ASCUMA – Institut d’Estudis Turolencs
Centre d’Estudis Ribagorçans/CERIb – Institut d’Estudis Altoaragonesos
Consells Locals de la Franja
Institut d’Estudis del Baix Cinca/IEBC – Institut d’Estudis Altoaragonesos

Anuncis%d bloggers like this: